Prima pagina | Despre noi | Contact    
Policlinici Farmacii Centre medicale Cabinete medicale Laboratoare medicale Firme Spitale Centre infrumusetare Psihologie Institutii de invatamant medicalProiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 349/ 2002

In urma consultarilor cu reprezentantii Comisiei Europene, au fost constatate neconcordante intre textul Directivei Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene nr. 2001/37/CE privind armonizarea dispozitiilor legislative, de reglementare sau administrative ale statelor membre cu privire la producerea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun, si Legea 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care transpune directiva in legislatia romaneasca.

Pentru a corecta neconcordantele sesizate, Ministerul Sanatatii Publice initiaza un proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 349/ 2002. Acest proiect va cuprinde urmatoarele modificari care vor intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2008:

1. pentru pachetele care contin produse din tutun, cu exceptia produselor din tutun care nu se fumeaza:
a. chenarul care inconjoara avertismentul general, avertismentul aditional si continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon nu va mai fi inclus in suprafata alocata avertismentului, de 30%, 40% respectiv 10%;
b. dimensiunea chenarului mentionat mai sus va avea grosimea intre 3 si 4 mm;
c. pentru pachetele cu produse din tutun, altele decat tigaretele, la care cea mai vizibila suprafata depaseste 75 cm2, avertismentele prevazute de lege vor acoperi o arie de cel putin 22,5 cm2 pe fiecare suprafata.


2. pentru produsele din tutun care nu se fumeaza:
a. se vor inscriptiona, in limba romana, cu urmatorul avertisment: "Acest produs din tutun poate sa dauneze sanatatii tale si provoaca dependenta".
b. textul avertismentului prevazut va acoperi cel putin 30% din aria externa a suprafetei pe care este tiparit.

Stocul de produse din tutun aflat deja in circuitul comercial la data intrarii in vigoare a acestor modificari (1 iulie 2008) si care nu indeplineste conditiile legii, va fi lichidat in termen de 12 luni.

Proiectul de Ordonanta va fi pus pe site-ul MSP imediat dupa finalizare.


Proiecte legislative - 06/12/2007 Ministerul Sanatatii
©2005 MediaMacs . Toate drepturile rezervate